Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitury wiśniowo-porzeczkowe

 

Składniki:

 

  • ½ kg wiśni
  • ½ kg porzeczek
  • 1 kg cukru
  • 25 ml wiśniówki

Sposób wykonania:
Porzeczki dokładnie oczyścić, usuwając szypułki po czym zalać je ½ szk wody i rozgotować na małym ogniu pod przykryciem.
Wówczas całość przetrzeć przez sito.
Następnie wydrylowane  wiśnie skropić alkoholem i włożyć do gorącego syropu przyrządzonego z cukru i 2 szklanek wody.
Smażyć na małym ogniu, aż staną się szkliste, wówczas wymieszać je z masą porzeczkową i trzymać na małym ogniu ostanie 10 minut.
Konfitury przelać do słoików, szczelnie Zakręcic i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *