Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitury pomarańczowe z cytryną

Składniki:

  • 1 kg pomarańczy
  • 2 cytryny
  • 1 kg cukru
  • 1 szkl wody

Sposób wykonania:
Pomarańcze i cytryny sparzyć wrzątkiem.
Następnie z jednej cytryny i pomarańczy zetrzeć skórkę, natomiast pozostałe owoce obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
Do rondelka wlać wodę i wsypać cukier, gotować na małym ogniu do powstania syropu.
Wówczas włożyć do niego owoce i smażyć około 10 minut.
Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na noc.
Następnego dnia czynność powtórzyć i ponownie odstawić na cała noc.
Trzeciego dnia dodać skórkę startą z owoców i smażyć na małym ogniu, aż staną się szkliste.
Przełożyć do wyparzonych słoików.
Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *