Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitura z płatków róż

 

Składniki:

 

  • 25 dag płatków dzikiej róży
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl wody
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:
Płatki róż sparzyć wrzątkiem po czym odsączyć i skropić sokiem z cytryny.
Następnie cukier zalać  1 szklanką wody i gotować na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop, wówczas włożyć do niego płatki róż.
Dokładnie wymieszać i odstawić na 24 godziny.
Po tym czasie smażyć na małym ogniu, do momentu, aż płatki staną się przezroczyste.
Wówczas przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *