Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitura z dyni i jabłek

Składniki:

    • 1 kg jabłek
    • 1 kg miąższu z dyni
    • 1 kg cukru żelującego
    • soku z cytryny
    • cynamon, goździki do smaku

 

Sposób przyrządzenia:
Miąższ dyni pokroić na małe kawałki. Jabłka umyć, wytrzeć do sucha. Obrać ze skórki. Przekroić na pół, a następnie usunąć gniazda nasiennie. Każdą połówkę pokroić w kostkę. Jabłka i dynię skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cukrem żelującym. Przykryć, odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Następnie przełożyć do płaskiego i szerokiego rondla, najlepiej o grubym dnie, dodać cynamon w lasce i goździki wg upodobań smakowych. Gotować stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Usunąć cynamon i goździki, przełożyć do sterylnych słojów, szczelnie zamknąć. . Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *