Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitura z cebuli Oli

Na pewno zaciekawi Cię przepis na tą pyszną cebulową konfiturę. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: cebuli, czerwonego wina, octu balsamicznego oraz cukru. 
 

Składniki:

  • 1 kg cebuli 
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 4 łyżki czerwonego wina 
  • 300 g białego cukru
  • 3 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1.  Cebule obrać po czym ją posiekać.
    Wówczas wrzucić do rondelka z rozgrzana oliwą z oliwek.
    Lekko ją przesmażyć i podlać czerwonym winem 
    Dodać jeszcze ocet balsamiczny, cukier i koncentrat pomidorowy.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Trzymać na małym ogniu często mieszając, do powstania gęstej konfitury.
    Uważać, aby cebula nie przywarła do dna garnka.
    Na koniec doprawić ją do smaku solą oraz pieprzem.
    Gotową przełożyć do wyparzonych słoików.
    Szczelnie zakręcić i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *