Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitura z cebuli Kacpra

Znakomite przepisy na przetwory domowe. Tym razem przepis na konfiturę z cebuli Kacpra. Aby ją wykonać potrzebujesz: cebuli, cukru, miodu i czerwonego wina. 
 

Składniki:

  • 50 dag cebuli
  • 40 g cukru
  • 100 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  •  sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cebulę obrać po czym pokroić ją w piórka.
    Następnie do rondelka wsypać cukier.
    Dodać 1 łyżkę wody i cały czas mieszając trzymać na ogniu, aż powstanie karmel.
    Wówczas wrzucić do niego cebulę.
    Oprószyć solą i chwilę trzymać na ogniu, aż cebula puści sok.
    Następnie zalać całość winem.
    Dusić na małym ogniu do miękkości cebuli.
    Wówczas dodać miód, ocet balsamiczny oraz pieprz do smaku.
    Dokładnie wymieszać.
    Smażyć nadal, aż większość płynu odpruje.
    Gotową konfiturę można jeść od razu, lub przełożyć do wyparzonych słoików.
    Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *