Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kompot z melona z odrobiną rumu

 

Składniki:

  • 1 ½ kg melona
  • 10 łyżek cukru pudru
  • łyżka rumu
  • skórka starta z ½ cytryny

Sposób wykonania:

  1. Melona obrać i wydrążyć  z niego miąższ, które pokroić w kostkę.
    Następnie przełożyć go do garnka i zasypać cukrem oraz skórką cytrynową.
    Postawić na małym ogniu i delikatnie podgrzewać około 15 minut.
    Melon powinien puścić sok i stać się przeźroczysty.
    Wówczas wyjąć kawałki melona łyżką cedzakową a sok syrop odparować po czym wymieszać go z rumem.
    Melona przełożyć do pucharków i zalać go syropem.
    Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *