Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kolorowe delicje

Składniki ciasta:

25 dag mąki

10 dag masła

5 dag cukru

1 jajko

Do dekoracji:

40 dag cuktu pudru

2 białka

barwniki pożywcze

kolorowe perełki z cukru

kolorowa posypka

srebrne perełki

Przygotowanie :

z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki. Rozwałkować na cienki placek między dwoma kawałakmi folii. Z ciasta wyciąć foremkami serca, koniki, gwiazdki, choinki i inne świąteczne elementy. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.Ostudzić. Roztrzepać cukier puder z białkiem. Masę podzielić na małe porcje. Do każdej dodać barwnik innego koloru, dokładnie wymieszać.kolorowymi lukrami, posypką oraz perełkami fantazyjnie udekorować upieczone figurki. Jeżeli ciasteczka mają zobić choinkę, w każde z nich (jeszcze przed upieczeniem) należy wbić kawałek makarobu rurki. Po upieczeniu ostrożnie wyjąć makaron. W tym miejscu powstanie kształtna dziurka, przez którą można będzie bez kłopotu przewlec nitkę.

1 comment for “Kolorowe delicje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *