Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kolorowa fasola zapiekana z kaparami, oliwkami i ryżem

Składniki:

  • ½ szklanki różnokolorowej fasoli
  • 1 szklanka gotowanego ryżu
  • kilka pokrojonych oliwek bez pestek
  • kilka kaparów
  • 1 jajko
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka dobrej, gęstej śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Namoczoną kilka godzin wcześniej fasolę ugotować, odcedzić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać ryż, fasolę, oliwki, koncentrat pomidorowy i kapary, chwilkę smażyć mieszając i dodając przyprawy. Do lekko schłodzonej masy dodać zmiksowane jajko, wymieszać. Żaroodporne kokilki posmarować olejem, wypełnić je do ¾ wysokości ryżem z dodatkami, polać śmietaną. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Podawać z dodatkiem sałatek.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *