Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Knedle ziołowe

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka listków świeżego majeranku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach soląc je pod koniec gotowania.
Następnie je odcedzić i lekko ostudzić, wówczas obrać je ze skórki i zetrzeć na tarce.
Do masy ziemniaczanej dodać mąkę, żółtka oraz posiekane zioła.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Powstałe ciasto odstawić na 20 minut.
W miedzy czasie zagotować osoloną wodę.
Natomiast z ziemniaczanej masy formować małe kulki, które gotować we wrzątku około 3 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *