Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Knedle ze szpinakiem

 

Składniki:

 

  • 8 pszennych bułek
  • 2 szkl mleka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 1 pęczek szpinaku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa
  • sól

sos:

  • 1 główka czosnku
  • 1 szkl bulionu
  • ½ szkl śmietany
  • biały pieprz

Sposób wykonania:
Pokrojone w kostkę bułki zalać mlekiem.
Następnie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle i dodać do bułek.
Natomiast szpinak wrzucić na osolony wrzątek na około 2 minuty po czym odcedzić i dodać do bułki.
Wbić jeszcze jajka i dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz gałką muszkatołową i dodać odrobinę mąki aby całość zgęstniało.
Z powstałego ciasta formować duże kule, które gotować w osolonym wrzątku około 25 minut.
W między czasie czosnek ugotować w bulionie, wówczas całość zmiksować i wlać śmietankę.
Dokładnie wymieszać i gotować do zgęstnienia.
Na koniec doprawić do smaku pieprzem i polać knedle przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *