Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski śląskie Patrycji

 
Przepis na tradycyjne kluski śląskie. Aby je wykonać będziesz potrzebować: ziemniaków, mąki ziemniaczanej, jajka i soli. 
 
 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 jajko 
  • sól
 

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyć ponieważ będziemy gotować je w mundurkach w osolonym wrzątku.
    Gotowe odcedzić i przecisnąć przez praskę.
    Odstawić do ostygnięcia.
    Wówczas wbić do ziemniaków jajko oraz dodać mąkę ziemniaczaną.
    Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.
    Z gotowego formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
    W każdej klusce delikatnie zrobić wgłębienie palcem.
    Tak przygotowane kluski wrzucać na osolony wrzątek i gotować do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *