Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Klopsiki w ostrym sosie pomidorowym

Składniki:
Klopsiki:

  • 25 dkg mielonej wołowiny
  • 25 dkg mielonej wieprzowiny
  • 1/3 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • szczypta oregano
  • szczypta mielonego kminku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju

Sos:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 szklanka gęstego soku pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej drobno papryki
  • szczypta mielonego chili
  • ½ szklanki bulionu wołowego

Sposób przyrządzenia:
Klopsiki:

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki klopsików (poza olejem) przyprawić, uformować. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsiki na złoty kolor ze wszystkich stron.
Sos:
W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę i paprykę, zeszklić. Dodać pozostałe składniki i mieszając gotować na małym ogniu około 20 minut aż sos zgęstnieje, przyprawić.
Do gotowego sosu dodać klopsiki, podgrzewać przez 5 minut.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *