Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Klopsiki po szwedzku

 

Składniki:

 

  • 1 ½ szkl bułki tartej
  • 1 szkl mleka
  • 70 dag mielonej wołowiny
  • 20 dag chudej wieprzowiny
  • 2 jajka
  • cebula
  • 1 ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki kardamonu
  • 1 ½ szkl rosołu wołowego
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 2 łyżki mąki

Sposób wykonania:
 Bułkę tartą namoczyć  w mleku po czym dodać wołowinę, wieprzowinę, posiekaną cebulę, jajka, 1 ½ łyżeczki soli, gałkę muszkatołową, ziele angielskie oraz kardamon.
Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, z której formować małe pulpety.
Zapiekać je pod opiekaczem około 15 minut.
Po tym czasie przełożyć je do garnka i zalać je bulionem i gotować na małym ogniu około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *