Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Klopsiki mięsne po chińsku

 

Klopsiki:

  • 60 dkg mielonej wieprzowiny
  • 10 dkg mielonego tofu
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 białko jaja
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżka drobniutko posiekanej dymki
  • sól, pieprz do smaku

Sos:

  • 30 dkg kapusty pekińskiej
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 szklanki wywaru mięsnego
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki klopsików dokładnie wymieszać, wyrabiać rękami przez kilka minut. Mokrymi dłońmi formować kuliste klopsiki (około 10 sztuk)  W rondlu rozgrzać olej sezamowy, dodać czosnek, smażyć chwile mieszając, dodać kapustę, wywar mięsny, sos sojowy, przyprawy. Gdy kapusta zacznie mięknąć dodać klopsiki i powoli gotować 15 minut. Wywar zagęścić mąką rozmieszaną z kilkoma łyżkami wody, skorygować smak i podawać.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *