Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Klasyczne tiramisu krok po kroku

Składniki:

    • 4 żółtka jaj
    • ½ szklanki słodkiego wina
    • 50 dkg sera maskarpone
    • 2 szklanki mocnej kawy z ekspresu (mocno schłodzona) + 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki dobrego kakao
    • 1 szklanka gęstej śmietany
    • ½ szklanki cukru
    • biszkopty (tyle aby wystarczyło na 2 warstwy)

    Sposób przyrządzenia:
    W żaroodpornej misce, ubijamy Żółtaka aż staną się puszyste.

    Wlewamy wino i dodajemy cukier, mieszamy aż masa będzie jednorodna.

    W odpowiednio dużym rondlu doprowadzamy wodę do wrzenia, zmniejszamy ogień, umieszczamy na nim żaroodporną miskę i podgrzewając mieszamy masę aż zgęstnieje.

    Odstawiamy masę aby ostygła. Nawiasem mówiąc masa ta to sławetne zabajone mogące już samo w sobie służyć za deser, z dodatkiem owoców jest wyśmienity.

    Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na „sztywno”

    W misce mieszamy ser maskarpone aż stanie się kremowo gładki.

    Dodajemy do sera masę jajeczną i dokładnie mieszamy.

    Dodajemy ubitą uprzednio śmietanę i używając łyżki dokładnie mieszamy.

    Przygotowujemy odpowiednią blachę lub szklaną formę. Na dnie układamy warstwę moczonych w zimnej kawie biszkoptów. Moczyć należy bardzo szybko w przeciwnym razie biszkopty się rozpadną.

    Na warstwie biszkoptów układamy za pomocą łyżki warstwę masy serowo jajeczną.Układamy następną warstwę moczonych w kawie biszkoptów.

    Rozkładamy na nich resztę masy, kakao wsypujemy do gęstego sitka.

    Dokładnie posypujemy nim całą powierzchnię.

    Odstawiamy tiramisu na 5 godzin do lodówki i możemy podawać.

    Smacznego!

1 comment for “Klasyczne tiramisu krok po kroku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *