Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Klarowane masło

Użyte do smażenia masło dostarcza wyjątkowego smaku i aromatu wielu potrawom. Problemem jest to że zanim masło dojdzie do maksymalnej temperatury zawarte w nim bryłki mleka zaczynają ulegać zwęgleniu. Usunięcie zawartych w maśle bryłek mleka pozwoli nam więc uzyskać wyższą temperaturę nie powodując przypalenia masła. Proces klarowania masła jest prosty. Aby uzyskać ¾ szklanki klarowanego masła musimy rozpuścić około 225 g tj. 1 kostkę.
Masło przeznaczone do klarowania umieszczamy w odpowiednio dużym rondlu i podgrzewając powoli w niskiej temperaturze doprowadzamy masło do stanu płynnego. Do klarowania winno być użyte masło nie solone gdyż zawarta w maśle sól nie pozwala nam na właściwe przyprawianie potraw.
Gdy masło całkowicie się roztopi kontynuujemy podgrzewanie w niskiej temperaturze powoduje to tworzenie się piany z cząstek mleka. Pianę tą usuwamy za pomocą łyżki cedzakowej. Część cząstek mleka opadnie na dno naczynia. W tym momencie przerywamy podgrzewanie, zbieramy dokładnie resztkę piany i odstawiamy aby masło uległo lekkiemu schłodzeniu. Ciągle płynne masło przelewamy powoli do szklanego naczynia i zostawiamy na kilka minut w spokoju. Po tym czasie reszta zawartych w maśle cząstek mleka opadnie na dno naczynia, a warstwy wyraźnie się rozdzielą.
Po rozdzieleniu się warstw ostrożnie zlewamy warstwę czystego masła ponownie do rondla i podgrzewamy, usuwamy resztki tworzącej się piany i
przelewamy do naczynia w którym masło ma być przechowywane. Aby uzyskać produkt najwyższej jakości możemy płynne masło przefiltrować przez filtr do kawy lub gęste płótno. Klarowane masło przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu.

Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab

1 comment for “Klarowane masło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *