Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kiszona kapusta z czerwonymi buraczkami Iwony

Składniki:

  • 4 kg białej kapusty
  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 2 łyżki  kminku
  • 3-4 pokruszone listki laurowe


    Sposób przyrządzenia:

    Kapustę  oczyścić i poszatkować, Buraczki umyć, obrać, i drobno poszatkować. Całość dokładnie wymieszać. Układać w słojach warstwami przesypując solą ,kminkiem i pokruszonymi listkami laurowymi. Ubijać tłuczkiem, przykryć wyparzonym talerzykiem. Pozostawić na kilka dni w ciepłym pomieszczeniu, przenieść w chłodne miejsce, zdejmować piane i przebijać tłuczkiem kapustę ,aż do dna. Po skończonej fermentacji, kapustę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić wieczkami i odstawić. Witaminowa bomba na zimę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *