Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kiszona kapusta

Składniki:

  • 5 kg kapusty
  • 5 marchewek
  • 10dkg soli
  • 10 ziaren pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 8 listków laurowych
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki kminku

    Sposób przyrządzenia:
    Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na  tarce na grubych oczkach, jabłka umyć pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne .Do miski nakładać kapustę, marchewkę ziele angielskie, pieprz, kminek,  liść laurowy sól i mocno ugniatać aż do wyczerpania składników. Do kamiennego garczka na spód układamy jabłka i ugniatamy kapustę tak by sok był na wierzchu. Przykrywamy talerzykiem uciskamy uprzednio wyparzonym ciężarkiem, przykrywamy ściereczką. Zbieramy wytworzoną pianę a trzonkiem drewnianej łyżki wykonujemy  głębokie otwory drenażowe , których celem jest odprowadzenie powstałych w procesie kiszenia gazu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *