Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kiszona cytryna

 

Składniki:

  • kilka cytryn
  • dużo soli
  • 2 łyżki oliwy
  • słój minimum litrowy

Sposób wykonania:
Cytrynę myjemy w ciepłej wodzie i wkładamy do naczynia wypełnionego letnia wodą na dobę.
 
Po upływie doby obcinamy końce cytryn i nakrywamy je wzdłuż na ćwiartki na około ¾ ich długości nie powinny się rozpaść, w powstałą przestrzeń wsypujemy sól około dużej łyżki na cytrynę i umieszczamy je w słoju – być może trzeba będzie dosypać soli na wierzch. Dodajemy oliwę jej zadaniem jest tworzenie warstwy chroniącej przed powietrzem, słoik oczywiście zakręcamy – najlepszy będzie o szerokim otworze taki z gumka. 
 
Cytryny kisza kilka do kilkunastu dni – mogą być przechowywane kilka miesięcy nawet w uprzednio otwartym słoju. 
Proces kiszenia cytryny chyba nie jest oparty o żadne bakterie.
 
Używamy kiszonych cytryn w kuchni marokańskiej, ja osobiście dodaje często do środka kurczaka pieczonego w całości – należy wtedy nie używać soli.
 
Kiszona cytryna ma w daniach taki aromat że jest aż to trudno opisać. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *