Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kisiel z suszonych moreli

Składniki;

  • 20 dag suszonych moreli
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szkl. wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki konfitury
  • dzbanuszek słodkiej śmietanki
  • cukier puder
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego

    Sposób wykonania:
    Morele zalać wodą i odstawić na noc.
    Następnego dnia zmiksować razem z wodą w której się moczyły po czym dodać sok z cytryny oraz cukier i doprowadzić do wrzenia.
    Wówczas cały czas mieszając  wlewać stopniowo mąkę wymieszaną z razem z woda.
    Ponownie zagotować i trzymać jeszcze ba ogniu około 3 minut.
    Na dno salaterek wyłożyć dżem i zalać go gorącym kisiel , odstawić do ostygnięcia.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *