Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kisiel z porzeczek i malin

Składniki:

  • 2 szkl. czerwonych porzeczek
  • 2 szkl. malin
  • 2 szkl. wydrylowanych wiśni
  • 1 szkl. cukru
  • laska wanilii
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier
  • śmietanka

Sposób wykonania:

  1. 1 l wody, cukier oraz laskę wanilii doprowadzić do wrzenia, wówczas wrzucić porzeczki i maliny.
    Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut.
    Po tym czasie całość przecedzić  i doda wydrylowane wiśnie i ponownie zagotować.
    Wówczas nie przerywając mieszania dodać mąkę ziemniaczana wymieszaną z ½ szkl. wody.
    Trzymamy jeszcze na ogniu około 3 minut.
    Gorący krem przelał do pucharków, posypać cukrem pudrem i polać śmietanka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *