Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kisiel wiśniowy z puszystym sosem

Składniki:

  • 1 szkl. soku z wiśni
  • op. kisieli o wiśniowym smaku
  • łyżka cukru
  • 1 szkl. śmietanki
  • 2 surowe żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy

    Sposób wykonania:
    Sok wiśniowy wymieszać z cukrem oraz 1 szklanką wody i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać kisiel wymieszany z 1/2 szklanki wody.
    Całość dokładnie wymieszać i trzymać jeszcze na ogniu około 2 minut.
    Po tym czasie zestawić z ognia do ostygnięcia.
    W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo zagotowaną śmietankę.
    Kisiel przelać do pucharków i polać sosem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *