Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kieszonki z grilla

Składniki:


• kawałek wieprzowiny (np. schabu) na ok. 6 kotletów
• 1-2 pomidory
• 10 dag żółtego sera mozzarella
• 10 g masła
• 4 łyżki siekanej natki
• ząbek czosnku (lub więcej)
• 2 łyżki oleju
• sól, pieprz

marynata:
• sok z jednej cytryny
• kilka ząbków czosnku

Sposób przyrządzenia:
Mięso podzielić na porcje (najlepiej najpierw naciąć plaster grubości 1 cm prawie do końca, a następnie centymetr dalej odciąć go zupełnie, itd.)
Czosnek posiekać (nie zmiażdżyć!) i posypać nim mięso, całość skropić sokiem z cytryny. Mięso zawinąć lub zamknąć w plastikowym pojemniku i odstawić na kilka godzin do lodówki (lub nawet na całą noc) aby skruszało. Następnie mięso opłukać, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem.
Masło utrzeć z natką, czosnkiem i płaską łyżeczką soli.
Ser oraz pomidory (można je wcześniej obrać ze skórki) pokroić na plastry.
Kieszonki w mięsie posmarować 1/2 masła, włożyć do nich po plastrze pomidora i sera. Brzegi spiąć wykałaczkami.
Kotlety ułożyć na grillu, posmarować z wierzchu olejem.
Piec przez 5 minut z jednej strony.
Ostrożnie przewrócić na drugą stronę, posmarować pozostałym masłem ziołowym.
Piec jeszcze około 5-7 minut.
Nie można ich piec zbyt długo, ponieważ mięso wyschnie.
Najlepiej podawać od razu, ponieważ najsmaczniejsze są kiedy mięso jest soczyste.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.

1 comment for “Kieszonki z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *