Składniki:
• kawałek wieprzowiny (np. schabu) na ok. 6 kotletów
• 1-2 pomidory
• 10 dag żółtego sera mozzarella
• 10 g masła
• 4 łyżki siekanej natki
• ząbek czosnku (lub więcej)
• 2 łyżki oleju
• sól, pieprz
marynata:
• sok z jednej cytryny
• kilka ząbków czosnku
Sposób przyrządzenia:
Mięso podzielić na porcje (najlepiej najpierw naciąć plaster grubości 1 cm prawie do końca, a następnie centymetr dalej odciąć go zupełnie, itd.)
Czosnek posiekać (nie zmiażdżyć!) i posypać nim mięso, całość skropić sokiem z cytryny. Mięso zawinąć lub zamknąć w plastikowym pojemniku i odstawić na kilka godzin do lodówki (lub nawet na całą noc) aby skruszało. Następnie mięso opłukać, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem.
Masło utrzeć z natką, czosnkiem i płaską łyżeczką soli.
Ser oraz pomidory (można je wcześniej obrać ze skórki) pokroić na plastry.
Kieszonki w mięsie posmarować 1/2 masła, włożyć do nich po plastrze pomidora i sera. Brzegi spiąć wykałaczkami.
Kotlety ułożyć na grillu, posmarować z wierzchu olejem.
Piec przez 5 minut z jednej strony.
Ostrożnie przewrócić na drugą stronę, posmarować pozostałym masłem ziołowym.
Piec jeszcze około 5-7 minut.
Nie można ich piec zbyt długo, ponieważ mięso wyschnie.
Najlepiej podawać od razu, ponieważ najsmaczniejsze są kiedy mięso jest soczyste.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.
mati
nawet dobry ten kosmos