Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kiełbasa domowa wieprzowo cielęca

Składniki:

 

  • 60 dkg łopatki wieprzowej
  • 40 dkg cielęciny bez kości
  • 20 dkg boczku surowego
  • 5 dkg musztardy
  • 4 dkg soli
  • 3 dkg czosnku
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • jelita wieprzowe

 

 

Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone mięsa zemleć w maszynce do mięsa z sitem z dużymi oczkami. Czosnek pokroić, liść laurowy drobno pokruszyć. Wszystkie przyprawy utrzeć w moździerzu z dodatkiem 1 łyżki wody na jednorodną masę. Zmielone mięsi i pastę przyprawową dokładnie wymieszać, odstawić na kilka godzin do lodówki. Jelita dokładnie wyczyścić i wypłukać. Używając maszynki do mięsa z końcówką do napełniania jelit przygotować kiełbasę. Piekarnik nagrzać do temperatury 185 stopni C. Kiełbasę ułożyć na blaszce do pieczenia, posmarować olejem, ponakłuwać jelito i piec przez około 60 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *