Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Keks przepisu Eweliny

Najlepsze przepisy z kategorii: Boże Narodzenie. Dziś przepis na mocno świąteczny keks z bakaliami przepisu Eweliny. Do jego wykonania potrzebujesz: bakalii, mąki pszennej, jajek oraz masła. 
 

Składniki:

  • 300 g bakalii 
  • 300ng mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 

Sposób wykonania:

  1. Do masła wsypać cukier puder i razem utrzeć na puszystą masę.
    Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku.
    Gdy składniki się połączą dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt z wanilii.
    Całość dokładnie wymieszać i wrzucić bakalie.
    Na sam koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Gotowe ciasto przelać do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *