Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Keks na święta

I kolejny przepis na znakomity wypiek na święta. Tym razem pomysł jak upiec keks. Do jego wykonania potrzebujesz: rodzynek, fig, suszonych śliwek, maki i jajek. 
 

Składniki:

  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki pokrojonych fig
  • 2 łyżki pokrojonych śliwek suszonych
  • 2 łyżki pokrojonych moreli
  • 2 łyżki żurawiny
  • 250 g masła
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Do miski przełożyć masło.
    Dodać do niego cukier oraz cukier waniliowy.
    Całość dokładnie utrzeć na gładką, jednolitą masę. 
    Wówczas nie przerywając ucierania dodać stopniowo po jednym jajku.
    Gdy składniki się połączą dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Połączyć po czym wrzucić wszystkie bakalie.
    Ponownie przemieszać.
    Powstałe ciasto przełożyć do formy.
    Wstawić do piernika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę.
     
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *