Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Keks Iwony

 

Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg cukru pudru
  • 15 dkg margaryny
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • ½ szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • ½ szklanki gotowych bakalii do keksa
  • 2 dkg bułki tartej do formy
  • 2 dkg masła do formy

 

 

Sposób przyrządzenia:
Margarynę ucieramy  na pulchną masę, dodając kolejno jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Ucieramy tak długo, aż masa będzie puszysta. Bakalie oprószamy mąka i dodajemy do ciasta. Bakalie równo rozłożą się w cieście. Foremkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Przelać ciasto, włożyć do piekarnika o temperaturze 180-200 stopni około godziny. Wyłożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *