Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Keks angielski

Składniki:
Wziąć wagowo tyle samo jaj, maki, cukru pudru i masła (np na kilogram gotowego ciasta po 20 dag +3 jaja) dodatki (na 20 dag mąki) bakalie: 10 dag rodzynek, trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej, można orzechy, figi, morele, itp w sumie około 10-20 dag szczypta soli, płaska łyżeczka proszku do pieczenia zapach- według uznania: klasycznie, rumowy (lub 3 łyżki rumu) może być waniliowy lub cytrynowy

Sposób przyrządzenia:
Suszone owoce namoczyć około 1 godzinę w gorącej wodzie, osaczyć, zostawić do przestudzenia. Utrzeć masło z cukrem na puch, dodawać stopniowo po jednym całym jajku i po łyżce maki, na koniec dodać resztę mąki wymieszanej z solą i proszkiem do pieczenia, dodać zapach. Owoce odsączyć na sitku i posypać mąką, otoczyć owoce mąka potrząsając sitkiem, nadmiar mąki opadnie np na talerzyk. Ostrożnie wmieszać łyżką bakalie do gotowego ciasta. Wyłożyć ciasto do długiej, wąskiej i wysokiej blaszki tzw.  keksówki. Blaszkę należy uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 45 minut. Upieczone ciasto polukrować lukrem gotowanym i posypać kawałkami orzechów. Uwagi: Powyższe ciasto ucierane wspaniale nadaje się także do pieczenia sezonowych ciast ze świeżymi miękkimi owocami (truskawki, agrest, rabarbar, śliwki, jabłka, morele, brzoskwinie). Do ciast owocowych pasuje zapach waniliowy lub cytrynowy. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *