Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Keczup domowy konserwowany

Składniki:

    • 2,5 kg pomidorów
    • 50 dkg cebuli
    • 20 dkg selera
    • 3 papryczki chili
    • 5 dkg korzenia imbiru
    • 1 szklanka czerwonego octu winnego
    • 2 łyżki kolendry
    • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    • 1 łyżka soli
    • 1 szklanka cukru


    Sposób przyrządzenia:
    Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skóry, pokroić. Cebulę i seler obrać, pokroić drobno. Imbir zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki, z wyjątkiem cukru umieścić w rondlu o grubym dnie, podlać odrobiną wody i gotować powoli przez 45 minut cały czas mieszając i uważając żeby się nie przypaliło. Przetrzeć przez sito o takich oczkach aby pestki z pomidorów na nim pozostawały. Do przecieru dodać cukier i jeszcze raz powoli gotować przez 30 minut cały czas mieszając, rozlać do sterylnych słoiczków, szczelnie zamknąć.
    Uwaga: selera i kolendrę  można zastąpić 3 łyżkami curry.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *