Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kasza perłowa z suszonymi owocami

Składniki:

  • 20 dkg kaszy perłowej lub jęczmiennej
  • 0,7 l wody
  • 20 dkg suszonych owoców
  • po szczypcie otartej skórki z pomarańcza i cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • sól, cukier do smaku
  • 1 pomarańcz

Sposób przyrządzenia:
Kaszę dokładnie wypłukać w zimnej, a potem gorącej wodzie. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać suszone owoce, cynamon, sól, cukier i po kilku minutach dodać kaszę, powoli gotować mieszając. Gdy kasza zgęstnieje dodać skórkę z cytrusów i sok. Podawać na gorąco ozdobioną cząstkami pomarańczy. Można podać z bitą śmietaną.
Przepis nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Agata P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *