Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kasza jaglana z szafranem

Składniki:

  • 300 g jaglanej kaszy
  • 1 łyżka masła
  • 100 g słoniny
  • 100 g rodzynek
  • 1,5 łyżki miodu
  • kilka znamion szafranu
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Kasze przelać wrzątkiem a potem zimną wodą.
    Następnie do wody wrzucić masło, doprowadzić do zagotowania i dodać kasze oraz szafran, pozostawić na ogniu do miękkości, wówczas do ugotowanej kaszy dodać rodzynki i miód.
    Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego wyłożonego plasterkami słoniny.
    Samą górę również przykryć plasterkami słoniny.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 50 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *