Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karpatka

Ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 13 dag margaryny
  • 1 szkl. mąki
  • 5 jaj

Składniki na masę:

  • 1,5 szkl. mleka
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. cukru

Sposób przyrządzenia:
Zagotować wodę z margaryną wsypać do tego mąkę mieszając aż będzie szkliste. Przestudzić. Mieszając wbijać po jajku. Upiec z tego dwa placki na złoty kolor w gorącym piekarniku. Piec przez około 30 minut. Masa: W 1/2 szklanki mleka rozmieszać obie mąki i wlać do reszty gotującego się mleka razem z cukrami. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło rozetrzeć i dodawać po łyżce budyniu. Ukręcić krem i przełożyć nim placki.

5 comments for “Karpatka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *