Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp wigilijny pachnący ananasem

Składniki:

    • 1 kg karpia
    • 1 szklanka soku z ananasa
    • 3 łyżka masła
    • 3 łyżki śmietany kremówki
    • ¼ szklanki mąki
    • ¼ szklanki wiórków kokosowych
    • ¼ szklanki posiekanych migdałów
    • ¼ szklanki mleka
    • sok z 1 cytryny
    • sól, pieprz biały


    Sposób przyrządzenia:
    Przygotować sos. W rondlu doprowadzić do wrzenia sok ananasowy, gotować 20 minut. Dodać 1 łyżkę masła i nadal gotować aż objętość płynu zredukuje się o połowę. Zestawić z ognia, dodać zahartowaną śmietanę, przyprawić, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce.
    Rybę dokładnie umyć, sprawić, wyfiletować. Przyprawić solą i pieprzem. Przygotować panierkę do ryby. W jednej miseczce wymieszać sok z cytryny z mlekiem, do drugiej wsypać mąkę, a w trzeciej wymieszane dokładnie wiórki kokosowe z posiekanymi migdałami. Każdą porcję ryby dokładnie obtoczyć w mące, umoczyć w mleku z sokiem cytrynowym i dokładnie obsypać wiórkami kokosowymi i migdałami. Smażyć na rozgrzanym maśle aż ryba nabierze pięknego złotego koloru. Podawać polane sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *