Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp w sosie zielonym

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • 4 szkl warzywnego wywaru
  • 20 g masła
  • 20 g mąki
  • 120 g śmietany
  • ½ szkl białego wytrawnego wina
  • natka pietruszki
  • sól

    Sposób wykonania:

    Karpia zalać wywarem i trzymać na ogniu około 20 minut.
    W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją odrobiną wywaru.
    Wówczas wlać jeszcze śmietanę oraz wino.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
    Na sam koniec dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki.
    Ugotowaną rybę odsączyć z wywaru i ułożyć na półmisku.
    Polać śmietanowym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *