Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp w sosie pomidorowym

Składniki:

    • 4 porcje filetów z karpia
    • mąka
    • olej
    • sól, pieprz

    Sos:

    • 1/3 szklanki sosu pomidorowego
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka miodu
    • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
    • sól, pieprz, papryka chili do smaku


    Sposób przyrządzenia:
    Wszystkie składniki sosu zmiksować. Umyte i osuszone filety z karpia przyprawić, odstawić na kilkanaście minut. Na patelni mocno rozgrzać olej, każdy filet obtoczyć w mące i  szybko obsmażyć z obu stron. Obsmażone filety delikatnie przełożyć na wysmarowaną olejem blaszkę, polać sosem i na 5 minut wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Podawać natychmiast sos pomidorowy, przyprawy.po przyrządzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *