Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp w majonezowo pietruszkowej panierce

Składniki:

  • 1 kg filetów z karpia
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 szklanka tartej bułki
  • kolorowy pieprz ziarnisty – opcjonalnie
  • 1/3 szklanki drobniutko posiekanej natki pietruszki
  • ½ drobno otartej skórki z cytryny
  • 1/3 szklanki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Umyte i osuszone porcje ryby przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut. Majonez wymieszać z czosnkiem, natką pietruszki, skórką z cytryny. Na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia ułożyć porcje ryby, posmarować majonezem z dodatkami, posypać tartą bułką i kolorowym, ziarnistym pieprzem. Piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Podawać z zieleniną i warzywami z wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *