Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp w galarecie z jajkiem

Składniki:

  • 1,2 kg karpia
  • włoszczyzna
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • natka pietruszki
     

Sposób wykonania:

  1. Z karpia odciąć ogon i płetwy po czym pokroić go na dzwonka.
    Następnie odkrojone Czesi karpia oraz obraną i pokrojoną włoszczyznę zalać 1,5 l wody.
    Ugotować wywar na małym ogniu  i doprawić do smaku.
    Wówczas wywar przecedzić i zalać nim dzwonka karpia, trzymać na małym ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie rybę wyjąc, usunąć ości i udekorować na półmisku.
    O wywaru natomiast dodać żelatynę gdy ostygnie zalać rybę i wstawić do lodówki do stężenia.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *