Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp w galarecie

 

Składniki:

    • 1 karp około 1,5 kg
    • 2 marchewki
    • 2 pietruszki
    • 2 cebule
    • 1 liść laurowy 
    • kilka ziaren pieprzu 
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 1 łyżka żelatyny
    • cytryna
    • 2 jajka
    • natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Warzywa  oczyścić, umyć, włożyć do garnka wraz z przyprawami, ugotować wywar, ugotowane jarzyny wyjąć. Karpia sprawić, dokładnie umyć, pokroić na dzwonka, włożyć do wywaru,bardzo powoli ugotować, ostrożnie wyjąć. Dalej gotować głowę karpia i ewentualnie inne części ryby aż pozostaną 3 szklanki kleistego wywaru, przecedzić, wystudzić. Wywar sklarować ubitym białkiem jajka. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, rozpuścić w wywarze, przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Część wywatu odlać na półmisek, poczekać aż zastygnie. Na zastygłej galarecie ułożyć ozdobnie dzwonki karpia. Jarzyny pokroić, ozdobić rybę. Jajka ugotować na twardo, pokroić w plastry, ułożyć na rybie, zalać galaretą, schłodzić.Półmisk z rybą udekorować zieleniną i plastrami cytryny.

 

1 comment for “Karp w galarecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *