Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp po śródziemnomorsku

Składniki:

  • 1 kg filetów z karpia
  • 5 filetów anchois
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • olej

    Sos:

  • 10 dkg boczku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka śmietany kremowej
  • sól, pieprz, papryka do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Filety umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Po 15 minutach porcje ryby od strony skóry ponacinać, w każde nacięcie wkładać paseczek filetów anchois. Tak przygotowaną rybę obtoczyć w wymieszanych mąkach i obsmażyć na złoty kolor. Przygotować sos. Boczek pokroić w kostkę, obsmażyć. Dodać obraną, drobno posiekaną cebulę, smażyć aż stanie się szklista, dodać koncentrat pomidorowy, smażąc nadal wymieszać. Dodać śmietanę i przyprawy, chwilę mieszając podgrzewać. Do sosu włożyć obsmażone porcje karpia i dusić razem 10 minut.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Roman Waksmański

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *