Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp na niebiesko Weroniki P

Składniki:

  • karp
  • 1-2 głowy karpia
  • 2 szkl. octu
  • włoszczyzna
  • 2 cebule
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • listek laurowy
  • 3-4 goździki
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2-3 łyżki kaparów
  • 2 łyżki zielonych, wydrylowanych oliwek
  • skórka suchego chleba
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • cytryna

    Sposób wykonania:
    Rybę oczyścić, odciąć głowę, ogon oraz płetwy po czym z głów, włoszczyzny, cebuli oraz korzeni ugotować wywar.
    W między czasie karpia ułożyć w naczyniu i zalać gorącym octem, odstawić ma kilka minut.
    Następnie gdy karp lekko przestygnie, wyjąć z octu i pokroić na dzwonka, przełożyć do rondla, zalać przecedzonym wywarem, dodać skórkę chleba, trzymać na ogniu ok. 15 min.
    Po tym czasie gdy ryba będzie miękka, wyjąć a sos doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i przetrzeć przez sito, ponownie wlać do rondla.
    Dodać kapary, posiekany imbir oraz oliwki pokrojone w paseczki, podgrzewać na małym ogniu.
    Na koniec włożyć do sosu kawałki ryby oraz obraną cytrynę pokrojoną na plasterki, nadal podgrzewać ostatnie kilka minut ( nie gotować).
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *