Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp duszony z warzywami w piwie z miodem

Składniki:

  • 1 kg filetów z karpia
  • 5 dkg masła
  • 2 cebule
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ szklanki jasnego piwa
  • sól, biały pieprz


    Sposób przyrządzenia:

    Umyte i osuszone filety pokroić na porcje. Warzywa obrać, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w cienkie słupki. W rondlu rozpuścić masło, dodać warzywa, smażyć mieszając aż odparuje wydzielający się płyn. Dodać karpia, rozpuszczony w piwie miód, przyprawy, doprowadzić do wrzenia, powoli dusić aż ryba zmięknie. Rybę wyłożyć na półmisek, sos zmiksować w blenderze, polać nim porcje ryby. Podawać z białym pieczywem.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Roman Waksmański

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *