Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karkówka zapiekana z porem i marchewką

Składniki:

  • 4 plastry karkówki
  • ½ szklanki majonezu
  • ½ szklanki pikantnego ketchupu
  • 2 szt średniej długości pora/ biała część/
  • 2 marchewki
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku i rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Pory umyć , pokroić w plasterki. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Plastry mięsa układamy w żaroodpornym natłuszczonym naczyniu. Każdy plaster smarujemy keczupem i układamy plasterki pora., smarujemy majonezem i uprzednio obranym i zmiażdżonym czosnkiem. Na wierzch posypujemy marchewkę. Wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Dobrze smakuje z ziemniakami piure i sezonową surówką.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *