Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karkówka Stanisława

A tym razem przepis na kawałek soczystego mięsa. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: karkówki, oleju sezamowego, limonki i papryczki chilii. 
 
 

Składniki:

  • 500 g karkówki
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżeczka carry
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie pokroić ją na mniejsze kawałki.
    Do miseczki przelać oliwę, olej sezamowy oraz sok z limonki i sos sojowy.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać posiekaną papryczkę chilii, carry, kolendre oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Marynować przez kilka godzin.
    Następnie kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *