Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karczek grillowy

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1 główka czosnku
  • 150 ml oleju rzepakowego (!)
  • 20 ml jabłkowego octu winnego
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 4 łyżki przyprawy do grilla
  • 10 listków laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 2 suszone liście Kafiru


Sposób wykonania:

Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm. Delikatnie wałkujemy wałkiem do mięsa. Mieszamy olej z przyprawą do grilla, pieprzem i octem winnym. Ząbki czosnku kroimy na plasterki (wzdłuż). Na dnie naczynia układamy 5 liści laurowych, 1 liść Kafiru, 5 kulek ziela oraz 1/3 czosnku. Wylewamy na to 5 łyżek marynaty i układamy rozwałkowany karczek. Na karczku układamy 1/3 czosnku i polewamy marynatą. Kładziemy 3 – cią warstwę mięsa. Na niej układamy resztę czosnku oraz pozostałe przyprawy. Zalewamy resztą marynaty. Pojemnik szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Grillujemy obracając tylko raz! Dzięki temu karczek pozostanie soczysty. Smacznego!
Przepis nadesłany na konkurs Letnie Grillowanie przez Iwona Fostiak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *