Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapusta włoska z czosnkiem i tymiankiem

Składniki:

  • 1 kg kapusty włoskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • szczypta pokruszonych płatków suszonej papryki
  • 2 łyżeczki posiekanych listków tymianku
  • ¼ szkl wytrawnego sherry
  • sól
  • pieprz
  • starty parmezan

Sposób wykonania;
Kapustę włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować około 10 minut.
Po tym czasie ją odcedzić, zostawiając ½ szkl płynu z gotowania.
Następnie na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę, czosnek, tymianek oraz paprykę.
Całość wymieszać i smażyć na średnim ogniu, do momentu, aż cebula stanie się szklista, wówczas wlać sherry i gotować kolejne 5 minut.
Po tym czasie dodać kapusty i gotować następne 10 minut.
Na sam koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem i posypać starym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *