Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapusta po chłopsku na chłodne dni

 

Składniki:

 

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 400 g cielęciny
  • 120 g smalcu
  • 200 g suchej wędzonej kiełbasy
  • 1 szkl śmietany
  • 1 cebula
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 5 dag papryki w proszku
  • 0,5 szkl soku pomidorowego
  • koperek
  • cząber
  • sól

Sposób wykonania:
Cebulę drobno posiekać po czym zeszklić ją na połowie rozgrzanego smalcu, wówczas wrzucić mięso pokrojone w kostkę.
Oprószyć całość papryką oraz solą i podlewając wodą dusić.
W między czasie na reszcie smalcu dusić kapustę, również od czasu do czasu podlewając wodą.
Miękką kapustę przełożyć do mięsa i dodać jeszcze kiełbasę pokrojoną w plasterki, śmietanę, sok pomidorowy.
Dokładnie wymieszać, doprawić koprem, cząbrem i solą.
Trzymać jeszcze przez kilka minut na ogniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *