Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapusta panierowana

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 2 jajka
  • ½ szkl. mleka
  • 1/3 szkl. mąki
  • 7 łyżek bułki tartej
  • 6 łyżek masła
  • sól
  • ¾ szkl. śmietany

Sposób wykonania:

  1. Z kapusty wyciąć głąb po czym zalać ją osoloną wodą i ugotować.
    Ugotowaną kapustę odcedzić a gdy ostygnie podzielić na liście, które składać po 2 i uformować z nich prostokąty.
    Następnie zanurzać liście w jajku roztrzepanym z dodatkiem mleka, potem obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym maślę.
    Podsmażone liście przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku,
    Osobno podawać śmietanę.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Alicja Bugaj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *