Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapusta kiszona z marchewką i papryką

Składniki:

    • 10 kg białej kapusty
    • 3 kg marchwi
    • 2 kg czerwonej słodkiej papryki
    • 1 bulwa selera
    • 1 pęczek naci pietruszki
    • 25 dkg soli
    • liść laurowy, czarny pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:
    Kapustę oczyścić, drobno pokroić nożem., Marchewkę i selera obrać, zetrzeć na tarce tak aby uzyskać cienkie „słomki” Natkę drobno posiekać.Paprykę obrać, oczyścić z nasion pokroić w paseczki. Wszystkie te składniki wymieszać z solą i odstawić na 2 godziny. Przygotować sterylnie czyste słoje, nakładać do nich kapustę z dodatkami, do każdego dołożyć liść laurowy i pieprz ziarnisty. Zamykamy słoje. Po zakończeniu procesu fermentacji słoje pasteryzujemy 20 minut i szczelnie zamykamy. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *