Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapusta kiszona z dynią

Składniki:

    • 4 główki kapusty
    • 1 mała dynia
    • ulubione zioła i przyprawy do smaku
    • 2,5 dkg soli na 1 kg zakwaszanych warzyw


    Sposób przyrządzenia:
    Dynię umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć skórę i nasiona. Miąższ posypać cukrem, odstawić do momentu wydzielenia się soku. Kapustę cienko poszatkować, dodać zioła, przyprawy, sól, sok z dyni, wymieszać. Dynię pokroić w kostkę. W sterylnie czystych słojach układać  warstwami kapustę z dodatkami i dynię. Pozostawić w temperaturze pokojowej do momentu aż zawartość słojów się zakwasi wtedy szczelnie zamknąć. Pasteryzować 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *